تباهی هویت موسیقی ایرانی در چنگال مدرنیته - babol music، اخبار ایران و جهان
انتشار: آبان 16، 1403
بروزرسانی: 01 تیر 1404

تباهی هویت موسیقی ایرانی در چنگال مدرنیته - babol music، اخبار ایران و جهان



به گزارش خبرنگار مهر، هوشنگ جاوید پژوهشگر فرهنگ عامه و موسیقی مذهبی شامگاه چهارشنبه در نشست «ریشا» که در این موزه برگزار شد به سخنر، پرداخت. عصارخان شاهی اصفهان با انتقاد از وضعیت کنونی موسیقی در ایران، از افول هویت فرهنگی و دور شدن نسل جوان از میراث موسیقی سنتی ایران گفت.

جاوید با اشاره به اینکه نسل امروز حتی دو بیت شعر را هم نمی تواند حفظ کند، افزود: در گذشته حتی افراد بی سواد شعرها و ترانه های زیادی را حفظ می ،د. با این حال، امروزه می بینیم که مادران به جای خواندن لالایی های محلی برای فرزندان خود از آهنگ های لس آنجلسی استفاده می کنند. با این روند چگونه می توان انتظار داشت که فرهنگ و هویت خود را حفظ کنیم؟»

وی موسیقی را نوعی فرهنگ غیر مادی دانست و گفت: موسیقی زبان خاصی دارد که با اندیشه و ذهن انسان پیوند خورده است و جلوه ای از زیبایی ذهنی و فرهنگی ایر، به ویژه در مکتب اصفهان است نظامی منسجم و هویتی خاص که روایت های خاصی از فرهنگ این سرزمین را به تصویر می کشد «اما متأسفانه امروزه به درستی از آن استفاده نمی شود».

این پژوهشگر با اشاره به نقش رسانه ها در ترویج فرهنگ گفت: امروزه رسانه ها تاثیرات زیادی در ارتباطات فرهنگی دارند اما به جای استفاده درست از موسیقی برای انتقال فرهنگ ایر،، اغلب آن را مسطح می کنند و در قالب ترانه های تجاری عرضه می کنند. " در حالی که موسیقی تنها ابزاری برای انتقال پیام نیست، بلکه بستری برای تولد دوباره فرهنگی و حفظ هویت است.

جاوید همچنین به جایگاه ویژه موسیقی اصفهان و ،وم توجه بیشتر به آن اشاره کرد و گفت: اصفهان باید ابتدا زبان و گویش خود و سپس موسیقی غنی و اصیل خود را حفظ کند. لالایی ها و آهنگ های سنتی این کشور اکنون به سرعت از بین می روند و از این جور چیزها "نابودی." این یک فرهنگ است که باید جدی گرفته شود.

وی در پایان به مشکلات تاریخی و فشارهای فرهنگی وارد شده بر فرهنگ ایران پرداخت و تاکید کرد: فرهنگ ایران بر اساس باورها و هویت های عمیق شکل گرفته و با وجود همه فشارها از جمله عزیز من زخم باقی می ماند. اما امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند حفظ میراث فرهنگی خود با احیای موسیقی سنتی و بازگشت به ریشه های خود هستیم.»


منبع: https://www.mehrnews.com/news/6281118/%D8%B2%D9%88%D8%A7%D9%84-%D9%87%D9%88%DB%8C%D8%AA-%D9%85%D9%88%D8%B3%DB%8C%D9%82%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%DA%86%D9%86%DA%AF%D8%A7%D9%84-%D9%85%D8%AF%D8%B1%D9%86%DB%8C%D8%AA%D9%87